Cold brew: Η νέα δροσιστική επιλογή απόλαυσης καφέ

Η χαμηλή οξύτητα και η γλυκύτητα αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά του cold brew, που είναι μέθοδος παρασκευής καφέ φίλτρου με κρύο νερό και όχι καφές φίλτρου στην κρύα εκδοχή του, όπως λανθασμένα υποστηρίζουν πολλοί. Είναι ανερχόμενη τάση και αποτελεί έμπνευση για πολλά μικρά και μεγάλα μαγαζιά καφέ, που έχουν τις δικές τους δημιουργικές συνταγές.
Υπάρχουν τρεις διαφορετικές κατηγορίες:
- Immersion (βύθιση) Στην ουσία είναι η μέθοδος κατά την οποία έρχεται σε επαφή όλη η ποσότητα του καφέ με όλη την ποσότητα του νερού στον ίδιο χρόνο και στην ίδια θερμοκρασία – π.χ., μέσα σε μια γαλλική πρέσα (french press) ή ένα «Toddy» cold brew coffee maker.
- Cold drip Ρίχνουμε το νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύο πάνω από το φρεσκοαλεσμένο καφέ μας σταγόνα σταγόνα, υπολογίζοντας το χρόνο της εκχύλισης ανάλογα με ρυθμό που πέφτουν οι σταγόνες και το βαθμό της άλεσης του καφέ. Συνήθως για τη μέθοδο αυτή χρησιμοποιούμε έναν πύργο (cold drip tower) και ο χρόνος υπολογίζεται από 8 έως 14 ώρες περίπου.
- Nitro cold brew Μετά την εκχύλιση του καφέ με κρύο νερό σε 12-24 ώρες αποθηκεύουμε το τελικό ρόφημα σε ειδικά δοχεία και προσθέτουμε άζωτο με πίεση.
Ποιος τρόπος είναι ο πιο εύκολος για να φτιάξουμε στο σπίτι μας ένα καλό cold brew
- Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να πάρουμε μια κανάτα νερού (ή μια γαλλική πρέσα αν έχουμε) και να προσθέσουμε το νερό και τον καφέ.
- Η προτεινόμενη αναλογία είναι 150 γρ. καφέ στα 1.000 ml νερό.
- Στη συνέχεια κλείνουμε την κανάτα με ένα σελοφάν για να μην έρθει σε επαφή με το οξυγόνο και με τις εξωτερικές οσμές και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 12 έως 24 ώρες.
- Σε περίπτωση που ο καφές μας είναι λίγο υδαρής (νερουλός) ή δυνατός ανάλογα με την ποικιλία που χρησιμοποιούμε, μπορούμε να μειώσουμε ή αντίστοιχα να αυξήσουμε το χρόνο επαφής με το νερό.
- Τον βγάζουμε από το ψυγείο και πριν τον απολαύσουμε τον φιλτράρουμε με ένα χάρτινο φίλτρο που έχουμε στο σπίτι για την καφετιέρα μας.