Η καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού μιας μηχανής espresso
Μηχανή Espresso γυαλισμένη, ποτέ αδικημένη..

Η «καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά» λέει ο σοφός λαός μας και η ρήση αυτή ταιριάζει γάντι και στην παρασκευή του καφέ αν θέλουμε να παρέχουμε ένα υψηλής ποιότητας προϊόν στον πελάτη.
Ένας barista που θέλει να προσφέρει θεϊκή απόλαυση στους λάτρεις του καφέ πρέπει να έχει κατά νου ότι η συχνή και σωστή συντήρηση της μηχανής παίζει βασικό ρόλο. Φυσικά αυτή η συντήρηση δεν σταματάει ποτέ καθώς υπάρχουν διάφορες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν στη μηχανή του espresso μέσα στον χρόνο προκειμένου να μην απογοητεύει ούτε εσένα ούτε του πελάτες. Εμείς όμως θα ασχοληθούμε σήμερα με την καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού της μηχανής του espresso.
Η καθημερινή περιποίηση της μηχανής θα ελαττώσει τις πιθανότητες να παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα.
- Καθάρισμα με τυφλό καλαθάκι
Αυτό που απογειώνει την απόδοση μίας μηχανής espresso είναι ένα καλό καθάρισμα με τυφλό καλαθάκι στο τέλος μίας παραγωγική ημέρας. Το καθάρισμα με τυφλό καλαθάκι είναι μια διαδικασία καθαρισμού που αφαιρεί τα έλαια και τα υπολείμματα του καφέ από την ντουζιέρα και το portafilter.
Τι να κάνεις βήμα προς βήμα:
- Άνοιξε τη ροή νερού του κλείστρου και καθάρισε τα υπολείμματα καφέ με μια βούρτσα καθαρισμού.
- Βάλε μια κουταλιά επαγγελματικής σκόνης καθαρισμού σε ένα τυφλό φίλτρο και τοποθέτησέ το στο κλείστρο.
- Άνοιξε τη ροή για 10 δευτερόλεπτα και κλείσ΄ τη για άλλα 10 δευτερόλεπτα, χωρίς να βγάλεις το τυφλό φίλτρο.
- Επανάλαβε την παραπάνω διαδικασία 4 φορές.
Αν η μηχανή σου δουλεύει ασταμάτητα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, προσπάθησε να εφαρμόσεις τα βήματα 1 έως 3 μετά από κάθε εκχύλιση, χωρίς να χρησιμοποιήσεις τη σκόνη καθαρισμού. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε καφές που φτιάχνεις θα είναι εξίσου ποιοτικός με τον προηγούμενο.
Ο απαράβατος κανόνας
Αυτό που δεν είναι διαπραγματεύσιμο είναι να παραμείνει το τυφλό φίλτρο στο group για 5 λεπτά. Σίγουρα στο τέλος της βάρδιας είσαι κουρασμένος και κάθε λεπτό μετράει όμως είναι πολύ σημαντικό να μην το αφήσεις λιγότερο. Ο λόγος που είναι τόσο κρίσιμα αυτά τα 5 λεπτά είναι γιατί επιτρέπουν στο καθαριστικό να δράσει και να εξολοθρεύσει ακόμα και τα πιο επίμονα έλαια και υπολείμματα, τα οποία αντιστέκονται σθεναρά στο ζεστό νερό.
Αφού λοιπόν περάσουν 5 λεπτά αφαίρεσε το τυφλό φίλτρο, άνοιξε τη ροή νερού του group για 10 δευτερόλεπτα και κλείσ΄την για 10 δευτερόλεπτα. Επανάλαβε μέχρι να δεις να τρέχει καθαρό νερό.
Τι άλλο πρέπει να κάνεις σε καθημερινή βάση;
Η περιποίηση της μηχανής μας δεν τελειώνει εδώ. Φρόντισε στο τέλος της ημέρας να ακολουθήσεις τους παρακάτω κανόνες:
- Κάνε ένα ολοκληρωμένο backflush: τρίψε τα group heads με το ειδικό βουρτσάκι καθαρισμού group και μετά χρησιμοποίησε το καθαριστικό της μηχανής και ένα κενό φίλτρο. Επανάλαβε μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό από το group.
- Καθάρισε καλά το ακροφύσιο του ατμού. Μπορείς να ξεβιδώσεις την άκρη του και να την τοποθετήσεις σε ένα μπολ με ζεστό νερό και καθαριστικό.
- Καθάρισε τον σωλήνα αποστράγγισης.
- Μην ξεχάσεις να καθαρίσεις το portafilter, το καλάθι του φίλτρου και το drip tray.
Τέλος καλό είναι να κάνεις έναν συχνό έλεγχο στη μηχανή ή στις μηχανές καφέ espresso που χρησιμοποιείς, ώστε να ξέρεις ότι δουλεύουν σωστά και να αποφύγεις να μείνουν στον πάγκο για επισκευή, σε περιόδους που τις έχει ανάγκη το μαγαζί.