Ο Παραδοσιακός Ελληνικός καφές της οικογένειας Βεκράκου και τα Μυστικά του...
Μικρά μυστικά που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι λάτρεις του
Μικρά μυστικά για τους λάτρεις του καφέ
- Οι σωστές επιλογές της αγοράς
Η επιλογή του κατάλληλου καφέ μοιάζει με ένα περιπετειώδες εξωτικό ταξίδι, γεμάτο εκπλήξεις! Εάν αποφασίσετε να ξεφύγετε λίγο από τα προϊόντα που διατίθενται μαζικά στο εμπόριο, τότε μπορείτε να ανακαλύψετε έναν εντελώς καινούριο κόσμο αρωμάτων, γεύσεων και εμπειριών.
Τι πρέπει να γνωρίζετε;
- Το 90% του καφέ που διατίθεται στο εμπόριο δεν διακρίνεται σε προέλευση. Πρόκειται για χαρμάνια διαφόρων προελεύσεων που συγκροτούν τα είδη καφέ μαζικής παραγωγής.
- Μόνο το 10% του καφέ που διατίθεται στο εμπόριο χαρακτηρίζεται ως premium, δηλαδή διακρίνεται σε ποιότητα και τιμή από τον καφέ μαζικής κατανάλωσης.
- Οι καφέδες specialty αποτελούν μία μικρή μερίδα των premium καφέδων και έχουν πιστοποιημένη προέλευση και σαφή περιοχή καταγωγής. Αναπτύσσουν συγκεκριμένα αρώματα και γεύσεις, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής παραγωγής τους και αποτελούν αναμφισβήτητα την αγαπημένη κατηγορία κάθε γευσιγνώστη!
- Η σωστή συντήρηση
Μετά το καβούρδισμα, ο καφές πρέπει να καταναλώνεται όσο το δυνατόν πιο σύντομα, προκειμένου να μην αλλοιωθεί το άρωμα και η γεύση του. Για αυτό το λόγο η κατάλληλη συσκευασία και συντήρηση του καβουρδισμένου καφέ είναι εξαιρετικά σημαντική.
Τι πρέπει να γνωρίζετε;
- Οι κόκκοι καφέ, αφού καβουρδιστούν πρέπει να διατηρούνται κλεισμένοι σε αεροστεγή συσκευασία σε δροσερό και ξηρό μέρος.
- Ο αλεσμένος καφές, επειδή χάνει εύκολα τα αρώματά του, πρέπει να φυλάσσεται σε συσκευασίες εφοδιασμένες με βαλβίδα μονής κατεύθυνσης, η οποία φυλακίζει τη γεύση στο εσωτερικό της συσκευασίας.
- Οι κάψουλες καφέ έχουν το πλεονέκτημα ότι διατηρούν φρέσκο τον καφέ για μεγάλο διάστημα, χωρίς να οξειδώνεται. Έτσι το προϊόν μπορεί να παραμένει αναλλοίωτο γευστικά και αρωματικά για μεγάλο διάστημα.
- Το καβούρδισμα
Το καβούρδισμα είναι το πιο κρίσιμο στάδιο της επεξεργασίας του καφέ, καθώς αποκαλύπτει όλα τα αρώματα της κάθε ποικιλίας.
Οι τρεις βαθμίδες καβουρδίσματος:
- Το ελαφρύ καβούρδισμα παράγει κόκκους με καφέ χρώμα όχι ιδιαίτερα έντονο, ήπια γεύση μέτρια οξύτητα και αρκετά ελαφρύ σώμα.
- Το μέτριο καβούρδισμα δίνει πιο σκουρόχρωμους κόκκους με ισορροπημένες γεύσεις και σώμα. Η γεύση συνολικά θεωρείται πιο πυκνή.
- Το δυνατό καβούρδισμα δίνει πολύ σκούρους κόκκους με πλούσιες γεύσεις, έντονο σώμα και εξαιρετικά διακριτική πικράδα.
- Η άλεση
Για να απελευθερώσουν οι καβουρδισμένοι κόκκοι το μέγιστο των γεύσεων και των αρωμάτων τους, χρειάζεται η σωστή άλεση.
Τι πρέπει να γνωρίζετε;
- Η άλεση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θερμότητα, η οποία μπορεί να επηρεάσει το χρώμα και τη γεύση του καφέ.
- Ο βαθμός άλεσης του καφέ επηρεάζει επίσης την γεύση. ΟΙ εξαιρετικά λεπτοκομμένοι κόκκοι ελευθερώνουν πολλά αρώματα ενώ οι χοντροκομμένοι αναδεικνύουν κυρίως τις πικρές και όξινες γεύσεις.
- Όταν ο καφές έρχεται σε επαφή με το ζεστό νερό για λίγη ώρα, πρέπει να είναι λεπτά αλεσμένος ώστε να απελευθερώσει γρήγορα τα αρώματά του. Αντίθετα, όταν η επαφή του καφέ με το νερό είναι παρατεταμένη, τότε πρέπει να είναι μεσαία κομμένος, ώστε να μην αποκτήσει δυνατή και πικρή γεύση.
Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για εμάς διότι «γιορτάζουμε» και τιμούμε ταυτόχρονα τα 100 χρόνια δημιουργίας και πλαισίωσης της δικής μας γεύσης στον Ελληνικό καφέ και τον καφέ φίλτρου.
Οι Αφοί Ν. Βεκράκος ΑΕ περήφανα προσφέρει την αυθεντική γεύση και το μεράκι της δημιουργίας ενός προϊόντος 100% Ελληνικού.
Δοκιμάστε τις εξαιρετικές ποιότητες μας σε Σκούρο, Κλασσικό Ελληνικό αλλά και Καφέ Φίλτρου.